Wszyscy lubimy słodkości, jednak nie ma lepszych od tych które sami przygptujemy :)
2 godz.
Składniki:
3 jajka
120 g masła
szczypta soli
120 g cukru
220 g mąki
1 łyżka kakaa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 g nasion słonecznika
Czeskie ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
2.Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.
Porady
Do masy możemy dodać również inne ulubione bakalie np. suszone śliwki czy żurawinę. Świetnie sprawdzi się także posiekana na małe kawałki czekolada
Komentarze