Czeskie ciasteczka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wszyscy lubimy słodkości, jednak nie ma lepszych od tych które sami przygptujemy :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 jajka
    120 g masła
    szczypta soli
    120 g cukru
    220 g mąki
    1 łyżka kakaa
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    50 g nasion słonecznika

Czeskie ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na gładki puch, dodaj masło, kakao, zmielone orzechy włoskie oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie delikatnie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) dodaj pianę z białek i pozostałe orzechy wraz z rodzynkami i słonecznikiem. Uformuj gładką kulę i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
  • 2. Z gotowego ciasta formuj małe placuszki i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku.

Porady

Do masy możemy dodać również inne ulubione bakalie np. suszone śliwki czy żurawinę. Świetnie sprawdzi się także posiekana na małe kawałki czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy