Czeski snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO I - Białka oddzielić od żółtek. Białka ( z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, Dokładnie połączyć. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Wylać na blachę (24 x 39) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.
Wystudzić i przekroić na 2 części.
2.CIASTO ORZECHOWE - Białka (z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie delikatnie mieszając dodawać mielone orzechy włoskie oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Piec przez 20 - 15 minut w temp. 180 stopni (blacha 24 x 40) do uzyskania chrupiącej skórki na wierzchu.
3.MASA MLECZNA - w rondelku utrzeć żółtka z mlekiem i cukrem kryształem, a następnie ciągle mieszając zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzoną masę mleczną i ucierać.
Masą przełożyć ciasto.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto I - 3/4 masy mlecznej - ciasto orzechowe - masa krówkowa - ciasto I - 1/4 masy mlecznej
Udekorować startą drobno mleczną czekoladą.
Porady
Dla lepszego smaku do masy mlecznej można dodać odrobinę spirytusu.
Komentarze