Czeski knedlik z gulaszem

4.5 (167 ocen)

Postanowiłam wypróbować przepis z internetu z użyciem proszku do pieczenia. Ciasto jest bardziej zwarte niż to z drożdżami ale równie smaczne.

Składniki:

  • Gulasz:
    80 dag mięsa z szynki
    1 cebula
    ząbek czosnku
    sól, pieprz
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    łyżka przyprawy do wieprzowiny
    szczypta mielonego kminku
    2 ogórki kiszone
    2 papryki konserwowe
    4 duże pieczarki
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki oleju

    Knedliki (4 szt):
    900g mąki tortowej
    400ml ciepłego mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka soli
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Knedle Knedliki Dania główne Gulasz

Czeski knedlik z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i mocno zrumienić. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż się zrumieni. Dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć. Zalać gorąca wodą tak aby przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele ang, kminek i dusić pod przykryciem. gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy grubo pokrojone pieczarki i ogórki. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dusimy jeszcze ok 15-20 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę. Mąkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia.



  • 2. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte ściereczką. W szerokim garnku zagotować wodę. Knedle gotować ok 40 minut, od czasu do czasu przewracając aby równo się ugotowały. Ja gotowałam po 2 w jednym garnku.

Porady

Po ugotowaniu knedle pokroić na plastry, ułożyć na talerzach i podawać z gulaszem. Gdyby zostało Wam jeszcze knedlików po obiedzie, można je pokroić w plastry i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gulasz z kopytkami

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

KOPYTKA Z GULASZEM

aniulek123 W sam raz na jesienny obiadek:) 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować