CZERWONY SOS Z POMARAŃCZY

5 (165 ocen)

  • 15 min

NIEBO W USTACH , MOŻNA PIĆ BEZ DODATKÓW.NAJLEPSZY Z OPIEKANYMI PIERSIAMI KURCZAKA I SMAŻONĄ POMARAŃCZĄ.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 POMARAŃCZE
    300 -350 ml soku pomarańczowego
    1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    100-150 ml czerwonego wina
    sok z połowy cytryny
    1 duża łyżka miodu gryczanego ( LUB INNEGO)
    1 niecała płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    cynamon ,odrobinkę gałki muszkatołowej
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Czerwony sos z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2331hf8 1. Sok pomarańczowy roztrzepujemy z mąką , miodem, koncentratem, winem i posiekanym czosnkiem.
    Przyprawiamy.
    Wlewamy do rondelka i podgrzewamy , szybko mieszając.
    Po zagotowaniu wyłączamy.
    Polewamy ziemniaczki lub czeskie knedle, podajemy z pieczoną piersią kurczaka.
    Pomarańcze obieramy ,kroimy w plasterki odsmażamy na patelni z odrobią miodu.

Porady

WARTO ZROBIĆ. Trzeba uważać tylko w czasie mieszania aby nie powstały grudki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować