Zrobiłam próbę makaronową generalna będzie w Wigilię. Postanowiłam zagnieść makaron i wyciąć z niego gwiazdki. Praca była żmudna, ale efekt przerósł moje oczekiwania.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- bulion warzywny: 2 litry
- kwas buraczany: 50 mililitrów
- prawdziwki suszone: 2 sztuki
- śliwki suszone: 4 sztuki
- olej lniany tłoczony na zimno: 2 łyżki
- ząbek czosnku: 1 sztuka
- sol i majeranek: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 2 szczypty
Czerwony barszczyk wigilijny z gwiazdkowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz przygotowałam tak:
Składniki na barszcz zagotowałam. Potem gotowałam jakieś 30 minut. Doprawiłam pieprzem.
Ze składników na ciasto zrobiłam ciasto makaronowe. Rozwałkowałam, wysuszyłam i maleńką wykrawarką gwiazdkową ( zdobyłam w dodatku do gazety) wycięłam małe gwiazdeczki. Gotowałam w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. zahartowałam zimną wodą. Po osuszeniu rozłożyłam na talerze i zalałam gorącym barszczem.
Komentarze