Czerwononose rudolfy

0 (0 ocen)

Bardzo efektowne i kruche ciasteczka rudolfy.

Składniki:


  • 180 g masła
    150 g cukru pudru
    400 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    nasionka z 1 laski wanilii
    szczypta soli
    Lukier
    cukier puder 0,5 szk
    sok z cytryny kilka kropli
    barwnik czarny
    czerwone lentilki

Czerwononose rudolfy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st.Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier.Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta,oczy i rogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy