180 g masła
150 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Lukier
cukier puder 0,5 szk
sok z cytryny kilka kropli
barwnik czarny
czerwone lentilki
Czerwononose rudolfy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st.Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier.Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta,oczy i rogi.
Komentarze