Czerwona kapusta z gruszką i porem

0 (0 ocen)

Ciepła sałatka do obiadu.

Składniki:

  • 500 g poszatkowanej kapusty czerwonej (1/3 dużej główki)
    woda lekko osolona z dodatkiem niewielkiej ilości octu
    100 g pora
    1 duża gruszka
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Czerwona kapusta z gruszką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z gruszką i porem 1. Por posiekać, z gruszki wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać sok z cytryny, pieprz ziołowy, pora oraz gruszkę. Dusić 10 min, często mieszając.
  • Czerwona kapusta z gruszką i porem 2. Następnie dodać przygotowaną kapustę - dusić jeszcze 5 min. Przyprawić do smaku.
    Podawać na ciepło lub na zimno.
  • 3. Kapustę zalać wodą, by była całkowicie przykryta i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy