Kapusta z rodzynkami? Czemu nie. Mnie osobiście bardzo smakowało. Taka kapusta jest wspaniałym dodatkiem do drugiego dania.
60 min
Składniki:
1 niewielka główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
10 dag rodzynek
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
gałka muszkatołowa mielona według uznania
masło do smażenia
1 łyżka octu jabłkowego
Czerwona kapusta duszona z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękka nadmiar wody odcedzamy.
2.Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłko, rodzynki, ocet i masło dajemy do kapusty, następnie dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Tak przygotowana kapusta jest gotowa do podania. Smacznego.
Komentarze