Czerwona zupa z soczewicą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w półtalarki - gotujemy pod przykryciem około 10 minut. W tym samym czasie, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Gdy cebula nabierze złotego koloru wrzucamy cukinię pokrojoną w grubą kostkę - całość dusimy pod przykryciem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się bulionu dodajemy opłukaną soczewicę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy zawartość patelni i zblendowane na gładko pomidory z puszki. Gdy zupa zacznie wrzeć - zestawiamy z ognia i doprawiamy: solą, pieprzem, curry, chili, słodką papryką, bazylią - wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.
Porady
Ważne jest, aby cukinię smażyć na dużym ogniu, będzie wtedy rumiana i nabierze dodatkowych walorów smakowych
Komentarze