Czerwona zupa z soczewicą i cukinią

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealna zupa w okresie jesienno/zimowym, pyszna, rozgrzewająca i bardzo sycąca ;] Często gości w Naszym domu

  • 35 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób na 2 dni

    1l bulionu
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    1 cukinia
    100g czerwonej soczewicy
    1 puszka pomidorów
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    sól/ pieprz
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki papryki chilli
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka bazylii (suszonej)
    3 ziela angielskie/ 2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czerwona zupa z soczewicą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w półtalarki - gotujemy pod przykryciem około 10 minut. W tym samym czasie, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Gdy cebula nabierze złotego koloru wrzucamy cukinię pokrojoną w grubą kostkę - całość dusimy pod przykryciem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się bulionu dodajemy opłukaną soczewicę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy zawartość patelni i zblendowane na gładko pomidory z puszki. Gdy zupa zacznie wrzeć - zestawiamy z ognia i doprawiamy: solą, pieprzem, curry, chili, słodką papryką, bazylią - wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.

Porady

Ważne jest, aby cukinię smażyć na dużym ogniu, będzie wtedy rumiana i nabierze dodatkowych walorów smakowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować