Czereśnie w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Odkąd pierwszy raz przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata. Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę!Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja!

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg czereśni (jeszcze z pestkami)
    Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    15-20g świeżych drożdży
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    mąka do obtaczania
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania

Czereśnie w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 szklanki mąki przesiać do miski.
    Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól.
    Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na tyle - ile zajmie nam przygotowanie czereśni.
    Po tym czasie wbić jajko, wsypać pozostałą mąkę i masę dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
  • 2. Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i pousuwać z nich pestki.
    Ogonki powinny zostać.
  • 3. Przygotowane owoce obtoczyć w mące i dokładnie pokryć ciastem (pojedynczo zanurzać w cieście).
    Smażyć w głębokim oleju - do zarumienienia się.
    Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.
  • 4. Usmażone czereśnie oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy