Czeko-ciacho

5 (153 ocen)

Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem, z czekoladową polewą. Należy uczyć się od najlepszych, więc biszkopt od Bieniaszki, a polewa od Joanny. Ale krem już mojego pomysłu :)

Składniki:

  • ciasto:
    8 jajek
    300 g cukru
    100 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    3 płaskie łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło i bułka tarta do formy

    krem:
    750 ml mleka
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki cukru
    3 żółtka
    100 g czekolady nadziewanej z nadzieniem karmelowym
    300 g masła

    polewa:
    70 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżki żelatyny
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery

Czeko-ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po jednym żółtku.
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i mieszamy. Dodajemy po trochę do ubitych jajek i delikatnie mieszamy, aby ciasto się połączyło. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 37cm x 25cm wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrajamy na 2 blaty.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy i wraz z żółtkami roztrzepujemy z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego się mleka z czekoladą i zagotowujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę i cały czas ubijając dodajemy po łyżce zimny budyń. Cała masę wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim.
  • 3. Przygotowujemy polewę:
    Masło roztapiamy w rondelku. Cukier puder i kakao przesiewamy i mieszamy z żelatyną. Mieszamy masło z sypkimi składnikami i śmietaną i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Ciepłą polewą smarujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Ciasto możemy upiec dzień wcześniej. Do kremu można dodać czekoladę z innym, ulubionym nadzieniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować