Czekoladki z nadzieniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli używamy mrożonych malin, najpierw je rozmrażamy.
Przygotowanie nadzienia: Maliny miksujemy w blenderze. Białą czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy, aż do połączenia. Gotową masę czekoladową chłodzimy, następnie dodajemy maliny i całość mieszamy. Schładzamy w lodówce, aż zrobi się gęsta i uzyska kremową konsystencję.
2.50 g czekolady mlecznej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią foremkę w zagłębieniach. Najlepiej robić to pędzelkiem. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż stwardnieje (około 25 min). Można także włożyć na kilka minut do zamrażalnika i będzie szybciej.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy kolejne 50 g czekolady mlecznej i smarujemy nią dokładnie dno foremeczek i boki. Należy pamiętać aby dobrze nasmarować dno, jeśli będzie dobrej grubości, to czekoladki nie popękają. Schładzamy w lodówce lub przez chwilkę w zamrażalniku.
3.Gotową masę nakładamy do foremek, pozostawiając około 2 mm wolne od góry.
Ostatnią porcję czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią czekoladki tworząc stabilny spód. Schładzamy w lodówce lub w zamrażalniku.
Gotowe czekoladki wyjmujemy z lodówki i układamy w małych papilotkach. Są gotowe do jedzenia od razu.
Komentarze