Czekoladki z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wykonania tego przepisu kolejny raz potrzebne są silikonowe foremki – tym razem malutkie, dedykowane do czekoladek bądź kostek lodu. Koniecznie silikonowe – inaczej wyjęcie czekolady będzie praktycznie niemożliwe.
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce uważając, aby jej nie przegrzać.
2. Pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę wewnątrz silikonowych foremek.
3. Wstawiamy foremki do lodówki na około 15 minut, aż pierwsza warstwa czekolady stężeje.
4. Wyjmujemy foremki i powtarzamy kroki 2 i 3 – jeśli to konieczne ponownie podgrzewamy czekoladę.
5. Po nałożeniu dwóch warstw czekolady /lepiej, żeby były grubsze, niż miałyby pojawić się dziury/ i schłodzeniu ich pora na nakładanie marcepanu. Wciskamy kulki wielkości orzecha laskowego i wypełniamy foremki prawie do pełna.
6. Roztapiamy resztę czekolady, zalewamy nią foremki do pełna i dekorujemy wedle uznania.
7. Chłodzimy w lodówce do stężenia wierzchniej warstwy czekolady.
Komentarze