Ciasto czekoladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do tortownicy średnica 24 cm. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. Przekroić na 2 krążki.
Masa czekoladowa: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko,przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku. Śmietanę 30% obić z cukrem pudrem. Serki utrzeć z rozpuszczonymi czekoladami na puszystą masę, dodać ubitą śmietanę delikatnie mieszając, na końcu połączyć z rozpuszczona płynną żelatyną.
Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkopta i przykryć drugim, wstawić do lodówki.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku. Galaretki pokroić w mała kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z płynną żelatyną , na końcu dodać pokrojone galaretki. masę wyłożyć na wierzch ciasta.
Górę posypać startym na tarce na dużych oczkach wafelkiem.
Porady
Warto zdjąć skórkę z biszkopta, śmietana przylgnie do biszkopta.
Komentarze