Czekoladowy sernik na miodowniku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Dwa serniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw.

Składniki:

  • MIODOWNIK:

    2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    100 g masła
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    parę łyżek dżemu pomarańczowego

    SERNIK CZEKOLADOWY:

    1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego
    1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżki mleka w proszku
    200 g czekolady białej

    POMARAŃCZOWA GALARETKA:

    1 galaretka pomarańczowa
    1 1/2 szklanki wody
    1 szklanka dżemu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy sernik na miodowniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ibaq8y 1. Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do 10 min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego.
  • image-1qqw09e 2. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę nałożyć powoli drugi sernik i wyłożyć pozostałą galaretkę. Wstawić do lodówki, aby całkiem ciasto całkiem stężało.

Porady

Ciasto najlepiej składać w formie, której się piekło zabezpieczając brzegi przed wypłynięciem galaretki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto miodowe zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Miód Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować