Czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik wychodzi mocno czekoladowy. Nie ukrywam, że najbardziej lubię samą czekoladę. Jednak ciasta z jej udziałem nie mają sobie równych:). Dodatek śmietanki idealnie komponuje się smakowo i wizualnie! Polecam!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Czekoladowy ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 0,5 kostki masła,
    • 12 dag cukru pudru,
    • 1 czekolada deserowa (100 gram),
    • 5 dużych jajek,
    • 1 budyń czekoladowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 4 łyżki kakao dobrej jakości
    Wykończenie:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody,
    • ok 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
    • czekolada deserowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD:Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Dodanie kakao i czekolady 2. SER: Kakao rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy. Także studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Gotowa masa powinna być puszysta i jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone kakao oraz czekoladę. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
  • połączenie sera i białek 3. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
    Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
    Po upieczeniu dokładnie studzimy.
    Przed wykończeniem śmietanką można ściąć delikatnie utworzoną w czasie pieczenia skórkę.
  • ubijanie śmietanki 4. WYKOŃCZENIE:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tężejąca wyciskamy na ostygnięty sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Sernik wkładamy do lodówki by śmietanka zastygła
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować