Czekoladowy ryż z rumem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser dla dorosłych. Zdecydowanie dla tych, którzy lubią czekoladę i rum. Delikatny, pyszny, uzależniający...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż: 5 łyżek
    - mleko: 0.75 szklanki
    - śmietana 30%: 0.75 szklanki
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - rum: 2 łyżki
    - cukier (płaska): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta

Czekoladowy ryż z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól i cukier, zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż i gotujemy około 20 minut, mieszając regularnie, aby się nie przypalił. Po upływie 20 minut dodajemy połamaną czekoladę i rum, mieszamy dokładnie i całość przelewamy do miseczek.
    Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
  • 2. W wersji dla dzieci zamiast rumu dajemy dodatkową ilość mleka, a zamiast gorzkiej czekolady, dodajemy mleczną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy