Czekoladowy pudding z imbirem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Samo słowo czekolada ma w sobie magię, a ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Ten deser to prawdziwa delicja!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    150 g masła
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g czekolady 70%
    50 g czekolady białej
    150 g brazowego cukru trzcinowego
    50 g marynowanego imbiru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    100 g białej czekolady
    3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

    Biały sos czekoladowy:
    1 żółtko
    1 łyżka kukurydzianej mąki
    200 ml mleka 3,2%
    100 g białej czekolady

    Dekoracja:
    kakao do oprószenia
    płatki białej i ciemnej czekolady
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Czekoladowy pudding z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę,cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao,dodać starte drobno czekolady,białą i gorzką ,na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować masłem,wylać do połowy masę czekoladową.
  • czekolada 2. Nadzienie: Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki.

    Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.
  • sos z białej czekolady 3. Biały sos czekoladowy: Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą ,mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,mieszać aż sos zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi. Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady.Podawać od razu po przyrządzeniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować