Samo słowo czekolada ma w sobie magię, a ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Ten deser to prawdziwa delicja!
1 godz. 5 min
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
150 g masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady 70%
50 g czekolady białej
150 g brazowego cukru trzcinowego
50 g marynowanego imbiru
szczypta soli
Nadzienie:
100 g białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Biały sos czekoladowy:
1 żółtko
1 łyżka kukurydzianej mąki
200 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady
Dekoracja:
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej czekolady
masło do wysmarowania foremek
Czekoladowy pudding z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę,cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao,dodać starte drobno czekolady,białą i gorzką ,na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek wysmarować masłem,wylać do połowy masę czekoladową.
2.Nadzienie: Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki.
Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.
3.Biały sos czekoladowy: Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą ,mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,mieszać aż sos zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi. Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady.Podawać od razu po przyrządzeniu
Komentarze