Czekoladowy krem brulee

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i delikatny, rozpływa się w ustach. Domownicy go uwielbiają!

  • 60 min

Składniki:

  • 200 gram mlecznej czekolady
    200 gram gorzkiej czekolady minimum 60-70% kakao
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    2 jajka

Czekoladowy krem brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia.
  • 2. Kremówkę podgrzać, dodać rozkłócone jajka.
  • 3. Całość przelać przez sitko do miski z czekoladą, wymieszać.
  • 4. Przełożyć do kokilek i piec 5 minut w 180 stopniach. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bez otwierania drzwiczek 10-15 minut .
  • 5. Schłodzić.

Porady

Piekarnik musi być nagrzany. Pamiętajmy o wyjęciu deseru z piekarnika w odpowiednim czasie, wtedy zaskoczy nas płynny środek i delikatnie chrupki wierzch.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy