Czekoladowy koszyk róż

0 (0 ocen)

Jak jubileusz to musi być tort bo co to za świętowanie bez torta.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia:
    Krem czekoladowy:
    1/2 litra śmietany 30%
    10 dag gorzkiej czekolady
    2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
    dodatkowo:
    10 dag chałwy o dowolnym smaku
    masa cukrowa
    barwniki
    1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao

Czekoladowy koszyk róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy już będą ubite dodać cukier i nadal ubijać, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i na koniec z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do małej tortownicy około 20cm średnicy.
    Piec około 30-35 min w temp. 180st.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Śmietanę zagotować z czekoladą i kakao, dokładnie wystudzić, kiedy śmietana jest bardzo zimna ubić ją razem ze śnieżką.
  • czekoladowy koszyk z różami 3. Upieczone ciasto po wystudzeniu przekroić na trzy krążki i nasączyć kawą, następnie przełożyć krem na kremie ułożyć warstwę z pokruszonej chałwy.
  • czekoladowy koszyk z różami 4. Wierzch ciasta posmarować cienka warstwą kremu, a na bokach zrobić wzór przedstawiający plecionkę koszyka. Z zabarwionej masy cukrowej uformować kwiatki i liście które ozdobnie ułożyć na wierzchu ciasta.

Porady

Można też kupić gotowe dekoracje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy