Czekoladowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, aby lekko podrosły.
Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową).
Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu, aby można było poźniej wygodnie skleić.
Tą samą czynność powtórzyć z drugim plackiem, a trzeci posmarować powidłem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do napuszenia.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C ok 20-30 minut.
Komentarze