Masa mascarpone
500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
Dodatkowo
50g gorzkiej czekolady do dekoracji
250-350g dużych truskawek (można je zastąpić innymi owocami, np; pomarańczą, brzoskwinią, jagodą)
herbatka z rumem lub innym alkoholem do nasączenia
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubić mikserem na puch. Z od mierzonej w szklance mąki odjąć dwie łyżki i zastąpić je kakao. Dodać do ubitych jajek wraz z proszkiem do pieczenia i ubijać jeszcze chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylać do tortownicy (średnica 22cm) wcześniej wyłożonej papierem lub natłuszczonej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok 30-40 min. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na 3 placki.
2.Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masa- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną tabliczkę czekolady. Masę podzielić na 3 części.
3.Na tortownicy lub płaskim talerzu położyć jeden krążek biszkoptu, nasączyć herbatką z alkoholem i wyłożyć 1 część masy a w nią wcisnąć kilka ćwiartek truskawek. Następnie położyć drugi placek i docisnąć. Placek nasączyć i wyłożyć 2 część masy i kilka cząstek truskawek. Wierzch przykryć trzecim placem lekko nasączonym,całość docisnąć i posmarować pozostałym kremem wraz z bokami tortu. Torcik ozdobić siekaną czekoladą i resztą owoców. Schłodzić w lodówce klika godzin.
Porady
1/ Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ładnie się nam przekroi.
Komentarze