Czekoladowy torcik lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, kakao, 3 łyżki mleka rozpuścić, gotować 3 minuty. Przestudzić. Ucierając cały czas mikserem, dodać żółtka, mąkę proszek do pieczenia, na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, przekroić na 2 równe części.
Krem lodowy: 30 minut przed wykonaniem kremu wyciągnąć lody z zamrażalnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno za pomocą szpatułki dodajemy do śmietany małymi porcjami czekoladowe lody i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Chowamy krem na 20 minut do zamrażalnika aby delikatnie stężał. Między czasie na dnie tortownicy układamy maślane herbatniki, smarujemy dżemem morelowym, przykładamy jedną połową ciasta czekoladowego, na to połowę lodowego kremu, drugą częścią ciasta czekoladowego przykrywamy, wykładamy kolejną część kremu zostawiając troszkę do obsmarowania boków i wierzchu tortu.
Obręcz z tortownicy zdejmujemy i dekorujemy boki tortu kremem i wierzch kremem lodowym. Wkładamy do zamrażalnika.
Śmietanę kremówkę z dodatkiem śnieżki ubijamy na sztywno. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch tortu delikatnie oprószamy kakaem i układamy wisienki.
20 minut przed podaniem tortu wyciągamy go z zamrażalnika.
Komentarze