Czekoladowy torcik lodowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Kto z nas nie lubi lodów? A pod postacią tortu są po prostu przepyszne:)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Ciasto czekoladowe
    1 kostka margaryny
    1 1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki ciemnego kakao
    5 jajek
    3 łyżki mleka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 mały proszek do pieczenia

    Krem lodowy
    2 litry lodów czekoladowych
    1/2 litra śmietany kremówki 36 %

    Spód
    1 duża paczka maślanych herbatników
    4 łyżki dżemu morelowego

    Do dekoracji
    1/2 litra śmietany kremówki 36 %
    2 bite śmietany śnieżki
    kilka sztuk wisienek z syropu
    kakao ciemne do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery Lody

Czekoladowy torcik lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao, 3 łyżki mleka rozpuścić, gotować 3 minuty. Przestudzić. Ucierając cały czas mikserem, dodać żółtka, mąkę proszek do pieczenia, na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, przekroić na 2 równe części.

    Krem lodowy: 30 minut przed wykonaniem kremu wyciągnąć lody z zamrażalnika. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno za pomocą szpatułki dodajemy do śmietany małymi porcjami czekoladowe lody i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Chowamy krem na 20 minut do zamrażalnika aby delikatnie stężał. Między czasie na dnie tortownicy układamy maślane herbatniki, smarujemy dżemem morelowym, przykładamy jedną połową ciasta czekoladowego, na to połowę lodowego kremu, drugą częścią ciasta czekoladowego przykrywamy, wykładamy kolejną część kremu zostawiając troszkę do obsmarowania boków i wierzchu tortu.
    Obręcz z tortownicy zdejmujemy i dekorujemy boki tortu kremem i wierzch kremem lodowym. Wkładamy do zamrażalnika.

    Śmietanę kremówkę z dodatkiem śnieżki ubijamy na sztywno. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch tortu delikatnie oprószamy kakaem i układamy wisienki.
    20 minut przed podaniem tortu wyciągamy go z zamrażalnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować