Czekoladowo-malinowy tort lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodać żółtka i gorącą wodę. Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej, lekko mieszając. Ciasto przelać do tortownicy 24 cm i piec w temp. 160 s C z obiegiem powietrza ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i nasączyć.
Wykonanie masy : Czekoladę rozpuścić z margaryną Kasią w kąpieli wodnej i ostudzić. Czekoladę przełożyć do serka mascarpone i lekko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub ręcznie (bardzo delikatnie)
Złożenie tortu : Biszkopt-ułożyć maliny-połowa masy-biszkopt-1/2 masy-biszkopt-wierzch i boki obłożyć resztą masy i udekorować malinami. Przed podaniem tort schłodzić w zamrażarce.
Komentarze