Czekoladowo-malinowy tort lodowy

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Idealny na upalne dni.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    4 jajka
    150 g cukru
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 łyżek wrzącej wody
    Masa:
    150 czekolady ciemnej
    1 łyżka margaryny Kasia
    250 g serka mascarpone
    500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremowej 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    ok. 700 g malin
    Poncz:
    1/2 szklanki mocnej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny



Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-malinowy tort lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodać żółtka i gorącą wodę. Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej, lekko mieszając. Ciasto przelać do tortownicy 24 cm i piec w temp. 160 s C z obiegiem powietrza ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i nasączyć.
    Wykonanie masy : Czekoladę rozpuścić z margaryną Kasią w kąpieli wodnej i ostudzić. Czekoladę przełożyć do serka mascarpone i lekko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub ręcznie (bardzo delikatnie)
    Złożenie tortu : Biszkopt-ułożyć maliny-połowa masy-biszkopt-1/2 masy-biszkopt-wierzch i boki obłożyć resztą masy i udekorować malinami. Przed podaniem tort schłodzić w zamrażarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować