Czekoladowo-bananowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie, pachnące czekoladowe muffinki z bananowym wnętrzem i nutą imbiru to rozgrzewająca propozycja dla zmarzluchów i nie tylko... :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 50 g masła
    - 2 dojrzałe banany
    - 60 g gorzkiej czekolady
    - 2 jajka
    - 100 g cukru
    - 220 g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka imbiru
    - łyżeczka soku z cytryny
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - biała polewa do dekoracji

Czekoladowo-bananowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy banany, dodajemy roztopione masło, jajka oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie dodajemy sok z cytryny i skórkę. Wszystkie mokre składniki łączymy. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek. Dodajemy imbir. Mokre składniki łączymy z suchymi i delikatnie miksujemy. Powstałą masę nakładamy łyżką do silikonowej foremki lub zwykłej wyłożonej papilotkami. Gdy muffinki wystygną, dekorujemy je białą polewą.

Komentarze

Podobne przepisy