Babeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w OpoluŻarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut! I zostały tylko miłe wspomnienia :) Jagody goji są bardzo zdrowe
Składniki:
Składniki:
2 szklanki przesianej mąki tortowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok. pół szklanki suszonych jagód goji
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne)
1 szklanka mleka
1 jajko
2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji:
odrobina nutelli albo polewa czekoladowa
ulubione cukierki (u mnie malinki)
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę.
2.Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
3.Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki.
Komentarze