Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia

0 (0 ocen)

Babeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w OpoluŻarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut! I zostały tylko miłe wspomnienia :) Jagody goji są bardzo zdrowe

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki przesianej mąki tortowej
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    ok. pół szklanki suszonych jagód goji
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki oleju
    pół szklanki posiekanych orzechów macadamia (opcjonalnie inne)
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Do dekoracji:
    odrobina nutelli albo polewa czekoladowa
    ulubione cukierki (u mnie malinki)

Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy, jagody oraz posiekaną czekoladę.
  • 2. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
  • 3. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy ulubione cukierki.

Komentarze

Podobne przepisy