Czekoladowo-wiśniowa pianka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja wariacja na temat Tortu Szwardzwaldzkiego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    Masa czekoladowa:
    500 ml śmietany kremówki
    2 mleczne czekolady
    3 łyżki żelatyny

    Masa biała:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Ponadto:
    duża paczka okrągłych biszkoptów
    200 g wydrylowanych wiśni

Czekoladowo-wiśniowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut. (blaszka 23 x 33)
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kremówce, nie doprowadzając do zagotowania. Przestudzić, porządnie schłodzić w lodówce.
    Następnie ubić tą śmietanę na sztywno. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Czekoladową śmietanę wykładamy na ciasto, następnie kładziemy (lekko dociskając) i okrągłe biszkopty. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem, na końcu dodajemy żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopty. Całość przed podaniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Porady

Jeśli ciasto jest przeznaczone dla dorosłych możemy użyć wiśni w spirytusie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy