Czekoladowo-wiśniowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni ok. 20 minut. (blaszka 23 x 33)
2.Czekoladę rozpuścić w kremówce, nie doprowadzając do zagotowania. Przestudzić, porządnie schłodzić w lodówce.
Następnie ubić tą śmietanę na sztywno. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Czekoladową śmietanę wykładamy na ciasto, następnie kładziemy (lekko dociskając) i okrągłe biszkopty. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem, na końcu dodajemy żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopty. Całość przed podaniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce.
Porady
Jeśli ciasto jest przeznaczone dla dorosłych możemy użyć wiśni w spirytusie.
Komentarze