Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Serdecznie polecam tego przekładańca
Składniki:
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
150 g herbatników
1,5 łyżki kakao
100 g masła
Limonkowa masa serowa:
500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
250 g sera białego w temperaturze pokojowej
skórka i sok z jednej limonki
2 jajka w temperaturze pokojowej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru ( lub więcej)
Ganache czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30 %
Mus truskawkowy:
1 galaretka truskawkowa
3/4 szkl. gorącej wody
200 g truskawek
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Polewa z białej czekolady:
1 biała czekolada
80 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
herbatniki maślane
okrągłe biszkopciki
świeże truskawki do dekoracji
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce.
2.Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
3.Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia.
4.Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić do stężenia.
5.Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
Komentarze