Czekolada i truskawki są uważane za jedne z najlepszych afrodyzjaków .Warto więc dodać ich do słodkości na święto zakochanych,małe co nie co poprawi nam nastrój a na twarzy ukochanej osoby zagości uśmiech...
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
10 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g gorzkiej czekolady
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
500 ml śmietany kremówki
15 dag truskawek
2 śmietan fiks
3 łyżki cukru pudru
Czekoladowo-truskawkowe serce miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i dalej miksujemy aż piana będzie lśniąca,dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną.Na koniec wlewamy czekoladę gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej i ostudzoną. Masę wylewamy do natłuszczonej formy w kształcie serca i pieczemy w temp 160*c przez 25 minut.Studzimy,zimne ciasto kroimy poziomo na dwie części.
2.Krem: Śmietanę kremówkę dobrze schładzamy i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks. Truskawki jeśli są mrożone rozmrażamy i miksujemy blenderem na mus,dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki i miksujemy do połączenia.Tak przygotowanym kremem przekładamy czekoladowe serce. Dekorujemy cukrem pudrem i galaretką truskawkową wg uznania.Schładzamy w lodówce.
Komentarze