Czekoladowiec z owocową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić, dodać kolejno cukier, żółtka, na koniec mąki wymieszane z proszkiem, kakao oraz czekoladom - dodawać po kilka łyżek mieszając już ręcznie. Piec w temp. 160 st. C przez 25-30 minut.
Krem: Mleko wlać do rondelka, wsypać cukry, podgrzewać do momentu roztopienia się cukrów, wystudzić. Masło miksować, dodawać schłodzone mleko (po 2 łyżki), dalej miksować (średnie obroty) na puszystą masę. Dodać kakao, bakalie, delikatnie utrzeć, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć sokiem z ananasa, na połówkę ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć nań pozostały krem i przygotowaną piankę owocową.
Pianka: Kremówkę ubić, do ubitej wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dołożyć odsączone i pokrojone ananasy, wymieszać za pomocą miksera, wstawić do lodówki na kilka minut by stężała:) SMACZNEGO!!!
Porady
Schłodzić całość, a przed podaniem wyjąć na ok 30 minut.
Komentarze