Czekoladowiec z orzechami w karmelu i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: W ciepłym mleku rozpuścić czekoladę, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, cały czas miksując dodawać olej, śmietanę oraz mleko z czekoladą. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Krem cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę w proszku. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
3.
Masa śmietanowo - karmelowa: Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodać karmel. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy.
4.Biszkopty nasączyć w naparze z kawy i mleka
Odłożyć 3 łyżki karmelu, a w pozostałej części dodać orzechy
5. Przełożenie:
Na ciasto wyłożyć karmel z orzechami, położyć warstwę cappuccino. Ułożyć nasączone herbatniki. Na wierzch dać śmietanę z karmelem. Dowolnie udekorować.
Komentarze