Tort czekoladowe serce tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, dalej ubijamy. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek. Pieczemy 35-40 minut w tortownicy (śr. 24 cm) w 180 °C. Studzimy.
2.Z biszkoptu wykrajamy serce, przekrajamy na 3 placki. Spód nasączamy wystudzoną kawą rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody z amaretto.
3.Krem: do mleka wsypujemy kremy i śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i cukier. Mieszamy.
4.Spód smarujemy 1/3 masy, przykrywamy nasączonym biszkoptem. Smarujemy 1/3 masy, przykrywamy trzecim nasączonym biszkoptem. Smarujemy resztą masy. Chłodzimy ok. godziny.
5.Czekolady roztapiamy z mlekiem. Polewamy tort. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Komentarze