Tort Czekoladowe serce tiramisu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie tortów jest moją pasją. Ten zrobiłam na urodziny chrzestnego.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jajek
    ● 7 łyżek cukru
    ● cukier wanilinowy
    ● 8 łyżek mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: 2 op. śnieżki
    ● 2 op. waniliowego kremu do tortów
    ● 25 dag mascarpone
    ● cukier wanilinowy
    ● 600 ml mleka
    Oraz: 100 ml mleka
    ● 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    ● 100 ml amaretto
    ● 2 gorzkie czekolady
    ● truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tiramisu

Tort czekoladowe serce tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, dalej ubijamy. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek. Pieczemy 35-40 minut w tortownicy (śr. 24 cm) w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Z biszkoptu wykrajamy serce, przekrajamy na 3 placki. Spód nasączamy wystudzoną kawą rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody z amaretto.
  • 3. Krem: do mleka wsypujemy kremy i śnieżki. Ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i cukier. Mieszamy.
  • 4. Spód smarujemy 1/3 masy, przykrywamy nasączonym biszkoptem. Smarujemy 1/3 masy, przykrywamy trzecim nasączonym biszkoptem. Smarujemy resztą masy. Chłodzimy ok. godziny.
  • 5. Czekolady roztapiamy z mlekiem. Polewamy tort. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować