Czekoladowe pisanki a'la Bounty

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Oryginalny pomysł na świąteczne słodkości w kształcie pisanek o smaku Bounty.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3/4 szklanki mleka kokosowego
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka w proszku
    200 g wiórek kokosowych
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki oleju kokosowego
    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
    posypki: kuleczki zbożowe truskawkowe, kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek truskawkowy, maczek mango
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bounty

Czekoladowe pisanki a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie porobiły nam się grudki. Możemy również użyć miksera. Po rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  • 2. Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczamy pojedynczo w gotowej polewie i odkładamy ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Ozdabiamy posypkami. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować