Czekoladowe pisanki a'la bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko kokosowe i śmietanę kremówkę. Dodajemy masło i cukier puder, podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy masło się rozpuści dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie porobiły nam się grudki. Możemy również użyć miksera. Po rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Batoniki maczamy pojedynczo w gotowej polewie i odkładamy ponownie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Ozdabiamy posypkami. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce.
Komentarze