Czekoladowe, owsiane pisanki są świetną propozycją na Święta Wielkanocne. Nadają się do święconki i do podjadania. Są smaczne i zdrowsze od tradycyjnych słodyczy.
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI :
150 g drobnych płatków owsianych
100 g czekolady mlecznej, rozpuszczonej
1/4 szklanka mleka
50 g masła
1 łyżka cukru
50 g czekolady do dekoracji
dowolne posypki
Czekoladowe owsiane pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Płatki owsiane wsypujemy do miski oraz cukier, wlewamy rozpuszczone masło, płynną czekoladę i mleko. Masę wyrabiamy rękoma aż składniki dobrze się połączą. Formujemy owalne jajeczka lekko je spłaszczając.
2.Odkładamy do lodówki aż całkowicie zastygną. Rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy jajeczka i ozdobnie dekorujemy, Ponownie odkładamy do lodówki aż polewa zastygnie.
Jajeczka pięknie się prezentują na stole, są idealne na Święta Wielkanocne oraz do święconki, polecam.
Komentarze