Ciasteczka z mąki pszennej pełnoziarnistej, płatków owsianych, czekolady i suszonej żurawiny. Bardzo smaczne dzięki licznym dodatkom oraz mące z pełnego przemiału, która również wzbogaca smak i jest znacznie zdrowsza od zwykłej mąki.
Czekoladowe owsiane ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce umieścić mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. Wymieszać.
2.Miękkie masło utrzeć, aż się napuszy. Wsypać cukier i kontynuować ucieranie, po chwili wbić jajko. Cukier brązowy jest trudno do rozpuszczenia w maśle, więc nie należy się przejmować jeżeli będą widoczne jego kryształki.
Czekoladę gorzką rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do masła i zmiksować.
3.Wsypać suche składniki z miseczki i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekaną żurawinę, pokrojoną białą czekoladę (użyłam kropelek) i 1/2 szklanki całych płatków owsianych. Wymieszać łyżką lub dłonią.
4.Formować kuleczki trochę większe niż orzech włoski, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 15 min. Smacznego :)
Komentarze