Tym wpisem chciałabym zapoczątkować serię zdrowszych i lżejszych przepisów. Wkrótce na moim blogu znajdzie się więcej przepisów bezglutenowych, wegetariańskich i wegańskich. Każdy znajdzie coś dla siebie. Gdy jem zdrowiej, czuję się lepiej :) !
40 min
Składniki:
Składniki (2 porcje):
3 czubate łyżki mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki z pestek dyni
1 łyżka kakao
1 jajko
1 łyżeczka oleju
szklanka mleka + dodatkowo w razie potrzeby rozcieńczenia zbyt gęstego ciasta
szczypta soli
ulubiona konfitura – u mnie z róży
Czekoladowe naleśniki gryczano – dyniowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i zmiksuj na gładką masę. Ostaw na 1/2 godziny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Ciasto powinno mieć rzadszą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po 1 małej chochelce ciasta i smaż z obu stron.
Naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą.
Komentarze