Czekoladowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać olej, wodę i żółtka jajek, wymieszać gładkie ciasto.
Białka jajek ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze troszkę wody.
2.Patelnię rozgrzać i przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować olejem, wylewając na gorącą patelnię porcję ciasta smażyć kolejno naleśniki. Ciasta nie wylewać zbyt dużo bo w trakcie smażenia ładnie rośnie.
3.Serek zmiksować z niewielką ilością syropu którym były zalane ananasy na gładka masę i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Kilka plasterków ananasa drobno pokroić i dodać do serka, ostrożnie wymieszać.
Przygotowanym serkiem smarować naleśniki i zwinąć w rulonik, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.
Komentarze