15 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka budyniu czekoladowego
5 dag cukru (lub więcej)
2 jajka
pół szklanki mleka
6-7 łyżek oleju
1 duża gruszka
Czekoladowe muffiny z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie po kilka kostek kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temp, 180C. Muffiny należy kontrolować co jakiś czas ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej więc po prostu lepiej mieć pieczenie pod kontrolą!
Gdy babeczki ostygną możemy posypać je cukrem pudrem.
Komentarze