Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT JASNY :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wylewamy na blachę ( 20x28cm).
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odstawiamy do ostudzenia , a następnie za pomocą literatki wycinamy okręgi.
BISZKOPT CIEMNY :
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do rozpuszczenia cukru.
Do masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.
Następnie delikatnie mieszamy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach.
Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty.
MASA BUDYNIOWA :
2 budynie waniliowe gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru.
Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia , tak by nie pozostały grudki.
Studzimy.
Całkowicie wystudzone miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Ostawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ:
Na blasze układamy ciemny biszkopt.
Smarujemy masą budyniową ( dość gęsto ).
Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.
biszkopt jasny z masą budyniowa xxxxxxx
Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).
galaretka xxxxx
Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).
Lekko dociskamy.
Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc ozdobne wzory.
Komentarze