Czekoladowe jajka z serkiem Mascarpone i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykle dekoracyjny, a przy tym banalny i prosty przepis na Wielkanocne stoły:)Dla tych większych łasuchów i oczywiście dla tych małych :):)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    -15 czekoladowych jajek (pustych w środku)
    -200 ml śmietany kremówki 36%
    -250 g serka mascarpone
    -3 połówki brzoskwiń w syropie ( z puszki )
    -3 śmietan fiksy
    -3 łyżki cukru pudru

Czekoladowe jajka z serkiem mascarpone i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Delikatnie obcinamy wierzch czekoladowych jajek-+ delikatne kruszenie aby jajka nie były wszystkie takie same.
  • 2. Z brzoskwiń wycinamy małe kółeczka, nieco mniejsze od średnicy czekoladowych jajek. Brzoskwinie odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z syropu.
  • 3. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy delikatnie,aż składniki się połączą.
  • 4. Na sam koniec dodajemy śmietan-fix.
  • 5. Rękaw spożywczy napełnij masą śmietanową. Nałóż na niego dużą końcówkę i wyciśnij masę do poszczególnych jajeczek. Zrób mały otwór na "żółtko''.
  • 6. Odstawić do ostudzenia do lodówki na około 30-40 min

    Smacznego.:):)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy