Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

0 (0 ocen)

Dziś główną rolę gra czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wywarzony ostry smak, doskonale ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i delikatne

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    175g masła
    3 łyżki ciemnego kakao
    200 g ciemnego cukru muscovado
    100 g drobnego cukru do wypieków
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli

Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170’C przez około 15 – 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
    Porcja: około 20 – 25 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy