Czekoladowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Są bardzo mocno czekoladowe !

Składniki:

  • 190g mąki
    1 łyżeczkę sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    30g kakao
    1 jajko
    125g masła
    130g cukru
    180g mlecznej czekolady
    100g gorzkiej czekolady
    Opcjonalnie : słonecznik, skórka pomarańczowa, rodzynki

    Z podanych składników zrobisz ok. 30-35 ciasteczek.


Czekoladowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaj wszystkie czekolady.
  • 2. Do jednej miski wsyp mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  • 3. W drugiej misce za pomocą miksera utrzyj miękkie masło (wyjmij je z lodówki na ok.30min przed pieczeniem). Następnie stopniowo dodawaj cukier, na koniec jajko. Ucieraj tak, by otrzymać jednolitą masę.
  • 4. Do powstałej masy powoli wsypuj przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami i dalej ucieraj. Na koniec dodaj do masy czekoladę oraz skórkę pomarańczową/słonecznik, całość porządnie wymieszaj (początkowo łyżką, później użyj rąk).
  • 5. Z powstałej masy formuj kulki o średnicy ok. 3 cm. Przed położeniem kulek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczaj je w dłoniach. Między kulkami zachowaj ok.5 cm odstęp, gdyż potrzebują one miejsca na rośnięcie.
  • 6. Piecz 10min w temp 170C. Ciepłe ciastka są bardzo kruche, z konsumpcją poczekaj aż ostygną.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy