Czekoladowe ciasto z serem

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czyli taki sernik w cieście czekoladowym. Dla mnie połączenie wprost idealne. Ciasto mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzyć mi się będzie z tatą. Kiedy byłam małą dziewczynką wyjadałam sernikowe kulki a tata zawsze po mnie „dojadał” resztę:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 18 cm
    125 g Kasi
    250 ml mleka
    3 czubate łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    3 jaja( osobno żółtka i białka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g sera białego półtłustego
    100 g jogurtu greckiego
    3 łyżki wiórków kokosowych
    kopiata łyżka miodu wielokwiatowego
    16 g cukru waniliowego
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Czekoladowe ciasto z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników w jednolitą masę. Zdjąć z palnika, ostudzić.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka odłożyć (będą nam później potrzebne). Ostudzoną masę czekoladową przełożyć do miski, następnie dodać przesianą mąkę i sodę. Dodać 2 żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.




  • Ciasto czekoladowe  z serem 2. Twaróg, żółtko, cukier waniliowy, miód, jogurt umieścić w misce i za pomocą widelca wymieszać do połączenia się składników w jednolitą masę. Następnie dodać wiórki kokosowe, obie mąki i wymieszać.
  • 3. Wszystkie 3 białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą część wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie połączyć z masą serową,
  • Ciasto czekoladowe  z serem 4. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykryć masą czekoladową, potem serową.
  • Ciasto czekoladowe  z serem 5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie(najlepiej całą noc)

Porady

Można podawać z frużeliną wiśniową (może być ciepła) lub wiśniami w syropie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować