Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

4.5 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe ciasto gotowe w niecałe 20 minut :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gorzka czekolada: 100 gramów
    - mleko: 75 mililitrów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - ekstrakt z wanilii, albo inny ulubiony aromat: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę podzielić na kostki, zalać mlekiem i rozpuścić w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie, przełożyć do wysmarowanej foremki (nieduża tortownica) – ja piekłam w silikonowej babie. Włożyć do mikrofalówki, ustawić jej moc na około 600-750 wat i piec przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
  • 2. Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.
    Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)

    Więcej na wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować