Czekoladowe ciasto z mikrofalówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę podzielić na kostki, zalać mlekiem i rozpuścić w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie, przełożyć do wysmarowanej foremki (nieduża tortownica) – ja piekłam w silikonowej babie. Włożyć do mikrofalówki, ustawić jej moc na około 600-750 wat i piec przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
2.Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić :)
Komentarze