Czekoladowe ciasto z malinami

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Smak czekolady, malin i kokosu dominują w tym cieście.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    170 g smalcu
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    600 g śmietany 18%
    2 budynie waniliowe
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 białek
    200 g wiórków kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    2 szklanki malin
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto czekoladowe zagnieść, podzielić na 2 równe części. Jedną część dać do lodówki, a pozostałą rozwałkować i wylepić blachę wyłożoną pergaminem o wym.26x33 cm. Ponakłuwać i piec w temp. 180 stopni ok. 20 min. Przestudzić.
  • 2. Biała ubić ze szczyptą soli oraz cukrem, dodawać śmietanę oraz wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
  • 3. Masę kokosową wylać na ostudzony spód, posypać malinami, zetrzeć pozostałe ciasto czekoladowe i piec na górnym poziomie ok. 1 godz, i 10 minut w temp. 180 stopni.
  • 4. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować