Czekoladowe ciasto z malinami

4.5 (168 ocen)

Szybkie i smaczne ciasto pachnące czekoladą i malinami. Polecam do filiżanki ulubionej kawy.

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 margaryna (250g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    2 łyżki ciemnego kakao

    1 czekolada gorzka
    300 g malin
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    80 g masła

    Forma: 24/24 dno wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka z cukrami 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Margaryna 2. Margarynę roztopić i wystudzić.
  • Ciasto 3. Do ubitych jajek wlewać cienkim strumieniem margarynę, ciągle miksując na średnich obrotach. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszać do połączenia składników.
  • Czekolada 4. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem.
  • Ciasto 5. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać.
  • Z malinami 6. Posypać czekoladą i malinami obtoczonymi mąką ziemniaczaną.
  • Kruszonka 7. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i przykryć maliny. Piec ok. 45 - 50 minut w temp 180 stopni, do do suchego patyczka. Gdy pod koniec ciasto będzie się za bardzo rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Porady

Radzę upiec to ciasto w trochę większej formie. Będzie niższe, ale wydaje mi się, jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować