Czekoladowe ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Budyń, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy w misce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty.
Krem:
śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę studzimy kilka godzin. Następnie ubijamy wystudzoną masę, dodajemy śmietan-fix.
Biszkopt smarujemy ¾ kremu, posypujemy jagodami, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu, posypujemy białą czekoladą i kuleczkami.
Komentarze