Czekoladowe ciasto z ananasami

4.5 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto z kremem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 0.67 szklanki
    - kasza manna: 0.67 szklanki
    - wiórki kokosowe: 0.67 szklanki
    - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - kakao prawdziwe gorzkie: 4 łyżki
    - jajka: 5 sztuk
    - ananasy z puszki: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - soda oczyszczna: 1 łyżeczka
    - ciasteczKA Petit Beurre: 18 sztuk
    - cukier: 5 łyżek
    - margaryna do smarowania formy: 1 łyżka
    - wiórki kokosowe do posypania formy: 1 łyżka
    - budyń śmietankowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe ciasto z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe ciasto z ananasami 1. Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz 2 łyżki kakao, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny Kasia rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, cały czas miksując wlać rozpuszczoną margarynę, Następnie dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie wymieszać robotem. Kwadratową tortownicę posmarować margaryną, obsypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 30 minut.
  • Czekoladowe ciasto z ananasami 2. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i na gorące ciasto wylać gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób: Zlać do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodać 1 łyżkę cukru, zagotować. Wlać opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotować, wsypać do kremu 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, wymieszać i gorący krem wylać na ciasto.
  • Czekoladowe ciasto z ananasami 3. Na gorącym kremie ułożyć ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ułożyć ostrożnie przekrojone mniejsze kawałki. Na ciastka wylać polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób: Do rondelka włożyć 1/3 kostki margaryny Kasia, wsypać 4 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i zagotować, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści,
  • Czekoladowe ciasto z ananasami 4. gorącą polewą polać wierzch naszego ciasta i obsypać pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować