pyszne i zdrowe ciasto głównie ze względu na dodatek mleka kokosowego, gorzkiej czekolady i brak tłuszczów zwierzęcych
60 min
Składniki:
Na spód:
szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki
1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane)
Krem :
puszka mleczka kokosowego
ok 140g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
owoce do dekoracji
Czekoladowe ciasto w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
2.W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda.
Komentarze