czekoladowe ciasto w wersji fit

4.51 (174 ocen)

  • 60 min

pyszne i zdrowe ciasto głównie ze względu na dodatek mleka kokosowego, gorzkiej czekolady i brak tłuszczów zwierzęcych

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:

    szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki
    1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki sody
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane)

    Krem :

    puszka mleczka kokosowego
    ok 140g gorzkiej czekolady
    2-3 łyżki kakao
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Czekoladowe ciasto w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
  • 2. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować