To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Idealne na poprawę humoru i przywołanie wiosny
Czekoladowe ciasto ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Margarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.
2.Mąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.
Komentarze