czekoladowe ciasto ptysiowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Idealne na poprawę humoru i przywołanie wiosny

  • 60 min

Składniki:

  • (blaszka 23*28cm)
    ciasto:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    125 g margaryny
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    krem:
    1 litr mleka
    2 budynie czekoladowe
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    5 łyżek cukru
    200 g masła lub margaryny
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    garść posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.
  • 2. Mąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować